top of page

Saksofonisti Samu Metsänen (s. 1985) on monipuolinen musiikin ammattilainen, joka työskentelee laaja-alaisesti erilaisissa musiikillisissa tuotannoissa niin muusikkona, tuottajana kuin pedagogina.

Samu Metsänen valmistui musiikin maisteriksi Taideyliopiston Sibelius-Akatemiasta, esittävän säveltaiteen koulutusohjelmasta opettajanaan Pekka Savijoki. Hän on täydentänyt opintojaan lukuisilla mestarikursseilla sekä opiskellut saksofonin lisäksi myös instrumenttipedagogiikkaa ja musiikkiteknologiaa. Opiskeluaikaisia opettajia sekä innoittajia ovat olleet mm. Joonatan Rautiola, Jaakko Nurila, Vincent David, Hans De Jong, saksofonikvartetti Ellipsos, Maaret Koskenkari ja Riku Huhtasalo.

Samu Metsänen toimii tasavallan presidentin edustusorkesterin, Kaartin soittokunnan saksofoniryhmän äänenjohtajana. Hän on kokenut orkesterimuusikko, joka on tavattu menestyksekkäästi myös mm. pietarilaisessa Mariinski-teatterin orkesterissa sekä lukuisissa muissa sinfoniaorkestereissa.

Metsänen on soittanut useiden yhtyeiden ja orkesterien solistina. Kaartin soittokunta, Laivaston soittokunta, Kaartin seitsikko ja Aava Winds Ensemble monien muiden muassa, ovat kutsuneet Metsäsen toistuvasti solistikseen. Hän esiintyy aktiivisesti eri kamarimusiikkikokoonpanoissa kotimaassa sekä ulkomailla, ja hänen vakituisia ja perustamiaan kokoonpanoja on mm. Saksofonikvartetti Aava. Metsänen on esiintynyt mm. Yhdysvalloissa, Pohjoismaissa, Saksassa, Italiassa, Belgiassa, Virossa ja Latviassa sekä kotimaassa Turun musiikkijuhlilla, Lieksan vaskiviikolla, Hauhon musiikkijuhlilla, Soiva Akatemia konserttisarjassa, Musica nova Helsinki -, Sibafest - ja Pasimusic -festivaaleilla.

Metsänen on kantaesittänyt viime vuosina mm. Paavo Korpijaakon, Veli Kujalan sekä Sampo Kasurisen musiikkia. Kasurisen sävellys ”Tacet” (ke. 8/2021) on ensimmäinen Metsäselle omistettu orkesterisäestyksellinen sooloteos.

 

Metsänen on toiminut viime vuosina monien Kaartin soittokunnan julkaisujen taiteellisena ja musiikillisena tuottajana. Hän on myös toiminut äänitystuottajana useiden eri orkesterien äänityksissä.

Metsänen on pidetty ja arvostettu pedagogi, joka on työskennellyt saksofoninsoiton opettajana Tampereen Konservatoriossa, Sibelius-opistossa Hämeenlinnassa sekä Tampereen ammattikorkeakoulussa. Tällä hetkellä hän opettaa saksofoninsoittoa Keravan musiikkiopistossa sekä kesäisin puhallinmusiikkileirillä Raudaskylässä, jossa hän on toiminut myös leirin yhteydessä järjestetyn saksofonin mestarikurssin opettajana. Metsänen on vieraillut myös Viron Musiikkioppilaitosten liiton järjestämien puhallinkilpailujen lautakunnissa.

Metsäsen muusikon uraa ovat tukeneet erilaisin apurahoin mm. Suomen Kulttuurirahasto, Teosto sekä Madetoja-säätiö.

"...erityisen noston arvoinen. Jukka Linkolan Saksofonikonserton solistina oli Samu Metsänen ... joka paitsi irrotti instrumentistaan upean värimaailman, myös muuten oli ilmaisullisesti tehtävänsä tasalla. Upeasti tulkittu soolo-osuus saa teoksessa tilaa liikkua ympäröivän orkesterin soinnikkaissa maisemissa."

Savon Sanomat 2017, Jussi Mattila

KUUNTELE taiteellista työskentelyäni.

bottom of page